A legtöbben a téli, hidegebb és szelesebb idő beköszöntével érzik, hogy a bőrüknek szüksége van egy kis “extra törődésre.”  Valószínüleg te is érzed, hogy a bőröd (nem csak az arcbőröd) jobban kívánja a testesebb krémeket, hidratáló, esetleg bőrnyugtató hatóanyagokat..  A hidegebb hónapokban valóban nagyobb kihívást jelent, hogy a bőr puha és hidratált legyen. Jó hír viszont, hogy ha egy kicsit változtatsz a rutinodon és megfogadod Boronkay Vica bőrápolási tanácsadónk 10 pontból álló tanácsait, akkor te is puhább és hidratáltabb bőrrel “vészelheted át”a téli hónapokat. 

  1. A bőrápolási rutin célja télen a bőr védelme, táplálása és a vitaminok pótlása.
  2. Már  arctisztításkor is sokat tehetsz a bőrödért, ha olajosabb arclemosót, vagy arctejet választasz.
  3. A bőr hidratálása mindig fontos szempont, de fagyos időben ne használj vizes hidratálót (pl.hidratáló arcpermet, hialuron szérum) önmagában. Rétegezz rá arcolajat (pl. szkvalán, csipkebogyó, avokádó), vagy akár 1-2 cseppet a „vizes” hidratálókrémedbe is keverhetsz belőle.
  4. Ne csak a tested védd a hidegtől, az arcodra is “húzz kabátot”, vagyis a bőrtípusodnak megfelelő, de testesebb, olajokban gazdagabb hidratálót válassz.
  5. A bőrbarrier károsodásának kivédésére jó hatóanyagok:  sheavaj, jojobaolaj, ligetszépeolaj, virágviasz (rózsa, jázmin), méhviasz, lanolin, illetve a ceramid tartalmú készítmények.
  6. A helyiségek száraz levegőjének ellensúlyozására használj párásítót! A bőröd is hálás lesz érte.
  7. A napsugarak ugyan elbújnak ilyenkor, de ettől még érdemes fényvédőzni az arcot, legalább 30 faktoros termékkkel.
  8. Az időjárás okozta kihívásokat, valamint a szélsőséges hőingást (lakásban meleg- szabadban zúzmara) a bőr nehezen tolerálja, így télen is gyakori az érzékeny, gyulladásra hajlamos bőrállapot. Ez ellen bevethetők olyan nyugtató hatóanyagok mint az azulén, az allantoin, a betain, a bisabolol, a körömvirágolaj, vagy akár az antioxidánsok.
  9. Nemcsak a lelkedre vannak hatással a színek, a bőröd állapotát is javíthatod egy, a színterápia és a fény erejével ható ledmaszkkal.
  10. Óvatosan a forró fürdőkkel! Nincs jobb, mint beülni egy kád jó meleg vízbe vagy venni egy forró zuhanyt. Mégis, a túl meleg vizet folyatni az arcodra (például rosaceával küzdőknek) kifejezetten rosszat tesz az arcbőrödnek. Ha pedig veszel egy forró fürdőt, akkor se ülj túl sokáig benne, mert a túl meleg víz csak még jobban szárítja a bőrt.